finger picking - hibrid technika, több szólam egy gitáron

Aki olvasta a biográfiám, az tudhatja, hogy nem akusztikus gitárral a  kezemben jöttem világra.

Engem  elektromos gitáron, a rock, a blues és a  jazz nevelt.  Ezekkel az alapokkal tarsolyomban indultam el  néhány éve az akusztikus gitározás útján, annak is az egyik legnehezebb ágán.

A tiszta fingerstyle-ok közül elsőként, a klasszikus csodálatos világa volt az, ami elbűvölt.  Aztán a flamenco felé kacsintgattam kicsit. Ennek egy latinos hangzású, saját zenei lemez lett az eredménye, az E- Kampani családi kisegyüttesem tolmácsolásában. Ez a zenei anyag meghallgatható  a letöltések menüben.
Ezután újat keresve, az amerikai fingerstyle sokszínűségeiből tanulva, megpróbáltam létrehozni hangszeremen egyedi, "Enyedi" hangzásokat. Ennek eredményeként a világhálón eddig 20 albumom jelent meg. Spotify, iTunes, deezer.....

2019 ben egyedüli magyarként felkerültem az Apple Music - World of Fingerstyle - Featured Artists listájára.
Úgy érzem, végtelen lehetőségek várnak még rám ezen a területen.

Most jöjjön egy kicsit részletesebb tudakozó, az érdeklődők számára!

A legelterjedtebb fingerstyle-ok:
1. Tiszta fingerstyle-ok: flamenco és klasszikus
2. Amerikai fingerstyle, hüvelykujj pengető használatával.
- flatpicking hybrid
- chicken picking hybrid

Flatpicking hybrid
(Pengetővel és ujjakkal való együttes játék.)

Amikor általában pengetővel játszunk, akkor az ujjak (középső-, gyűrűs-, kisujj) nem vesznek részt a hangképzésben. Ez a tiszta pengetős technika. A  flatpicking is ez fizikai értelemben, azonban ez a kifejezés stílust is takar, amit nem részletezek most..
Ha bevonjuk a fennmaradó ujjakat is a játékba, akkor beszélhetünk flatpicking hybrid-ről. Ezzel a technikával, játszhatunk úgyis, mint a 3 ujjas picking esetében, amikor a basszus hangokat hüvelykujjunkkal ütjük le.

Flatpicking hybrid-ben ez úgy néz ki, hogy a hüvelykujj és mutatóujj fogja a pengetőt és játssza a basszust, miközben középső ujj átveszi a mutatóujj feladatát, a gyűrűsujj a középső ujjét.
A mutatóujjunk pengető fogásra való használata, egy eltolódást eredményez számunkra,
ami miatt néha, legügyetlenebb ujjunkat, a kisujjunkat is be kell hozni a játékba.
Emellett a basszuskíséretünk részletesebbé válhat, mivel pengetővel való játékunk a hüvelykujjunk lehetőségeivel szemben, már nem csak leütésekre korlátozódik, hanem fel és lepengetések segítségével összetettebb hangzásra lehet képes.

Azt mondják flatpicking hybrid játékosok, hogy ezt a technikát nehezebb megtanulni, mint a tiszta fingerstyle-t, vagy egy tiszta pengetős technikát. Persze ezek a egyéni vélemények változóak lehetnek.
Az tény, hogy bevált pengetős dolgokat a hybrid picking  módszerrel újra egyenként be kell gyakorolni, míg meg nem szokjuk az ujjak másfajta használatát, kisujjunk aktivizálása pedig külön gyakorlást igényel.
Természetesen gitárunk hangzásvilágának gyors, színes váltakozása kárpótol minket.

Mindenkinek jó gyakorlást kívánok

Enyedi Sándor

Kövess minket a Facebookon, ahol aktuális eseményeinkről is értesülhetsz!

https://www.facebook.com/orionzenekar
X
Enyedi Sándor, Orion Dance Band, E-Kampani hivatalos weblapja
© 2013 Minden jog fenntartva